← Takaisin
- Ideat ja ilmiöt
- Työelämä tänään ja huomenna
- Sopiva työ löysi tekijänsä
Sopiva työ löysi tekijänsä pienyritys Volttimediassa
Työelämä tänään ja huomenna, 16.4.2020
Volttimedia sai kaivattua apua uuden työntekijän rekrytointiin Invalidiliiton Sopivaa työtä kaikille -työllistämishankkeesta. Spring House Oy:n valmentajat ovat hankkeessa mukana auttamassa sekä työnantajia että työnhakijoita työllistymisprosessissa.
Yrittäjä Sanna Mönkkönen oli positiivisen ongelman edessä, kun hänen luotsaamansa Volttimedian yritystoiminta alkoi nopeasti kasvaa muutamia vuosia sitten. Media- ja liikuntapalveluita tarjoava, vuonna 2015 perustettu yritys työllisti Mönkköstä ympäripyöreitä päiviä, eikä aika meinannut riittää kaiken tarvittavan hoitamiseen.
”Vaikka tiesin, että tarvitsin apukäsiä, rekrytointiprosessin aloittaminen tuntui työläältä”, Mönkkönen muistelee. Myös virherekrytointiin liittyvät riskit pelottivat pienyrittäjää.
Mönkkönen oli pyöritellyt uuden toimistoapulaisen palkkaamista mielessään jo jonkin aikaa, kun häneen oltiin yhteydessä TE-palveluiden Työllistä taidolla -palvelusta. Työllistä taidolla tarjoaa pienyrittäjille neuvontaa työvoiman hankkimisesta ja työnantajuudesta.
Keskusteluissa nousi esille myös Invalidiliiton Sopivaa työtä kaikille -hanke, jonka tavoitteena on parantaa erityisesti fyysisesti vammaisten ihmisten työllistymistä.
Hankkeeseen mukaan lähtemistä ei tarvinnut Mönkkösen mukaan miettiä kauaa.
”Olemme oman perheemme arjessa nähneet, että alentunut toimintakyky ei ole työnteon este”, Mökkönen kertoo. Mönkkösen mies loukkaantui vakavasti 3,5 vuotta sitten ja on pyörätuolissa.
Hanke madalsi rekrytoinnin kynnystä
Mönkkönen kokee, että Sopivaa työtä kaikille -hankkeen kautta saatu tuki oli merkittävä tekijä siinä, että Volttimedia päätti aloittaa pitkään pohdinnassa olleen rekrytointiprosessin.
”Pienyrittäjänä voin sanoa, että tällä hankkeella oli todella iso merkitys! Saimme avuksi ihmisiä, jotka tietävät, osaavat ja voivat neuvoa sopimusasioissa ja käytännön järjestelyissä. Kynnys aloittaa rekrytointiprosessi oli pienyrittäjän näkökulmasta matalampi, enkä varmaan olisi lähtenyt siihen ilman tällaista hanketta. Minulle jäi todella positiivinen olo”, Mönkkönen kertoo.
Sanna Mönkkönen ohjaamassa tuntia Volttimedian Game of Skills -salilla. Kuva: Volttimedia
Rekrytointiprosessi eteni Mönkkösen mukaan sujuvasti ja sopiva tekijä, kouluttautunut toimistoalan osaaja, löytyi Sopivaa työtä kaikille -hankkeeseen osallistuneiden työnhakijoiden joukosta nopeasti.
”Spring House oli tehnyt alkukartoituksen meidän tarpeitamme vastaavista työntekijäkandidaateista ja sopiva henkilö esiteltiin kuin tarjottimella. Hänen osaamisensa ja kiinnostuksen kohteensa osuivat hyvin yksiin sen kanssa, mitä olimme hakemassa. Heti ensitapaamisen jälkeen tuli hyvä ja varma olo siitä, että haluamme palkata juuri hänet.”
Tärkeä tekijä rekrytointipäätöstä tehdessä oli Mönkköselle myös se, että työntekijän palkkaamiseen oli mahdollista saada palkkatuki kahdeksi vuodeksi. Pitempikin työsuhde on Mönkkösen mukaan kuitenkin mahdollinen.
”Olemme solmineet toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen, enkä näe mitään estettä sille, etteikö työsuhteesta voisi olla pitkäkestoinen”, hän kertoo.
Spring House auttaa Sopivaa työtä kaikille -hankkeeseen osallistuvia yrityksiä ja työnhakijoita sopimuksissa, tukien hakemisessa, tarvittavissa käytännön järjestelyissä ja muissa työllistymiseen liittyvissä asioissa.
Palkkatuen lisäksi tukea voi saada myös esimerkiksi työnteon mahdollistaviin apuvälineisiin, toimitilojen muuttamiseen esteettömäksi ja työntekijää työpaikalla avustavan työhönvalmentajan palkkaamiseen.
Fyysiset rajoitteet eivät määrittele työntekijää
Pienenä yrityksenä Volttimedialla oli tarvetta nimenomaan osa-aikaiselle työntekijälle ja myös valitulla henkilöllä oli osa-aikainen työ toiveissa. Volttimedian hallinnollisena assistenttina hänelle kertyy noin 17 työtuntia viikossa. Työhön kuuluu muun muassa asiakaspalvelua, sidosryhmien yhteyshenkilönä toimimista, someviestintää, laskutusta ja nettisivujen ylläpitoa.
”Uusi työntekijä on ollut tärkeä apu myös suunnittelussa ja ideoinnissa”, Sanna Mönkkönen kertoo.
Palkattu henkilö liikkuu pyörätuolilla, mutta Mönkkösen mukaan alentunut toimintakyky ei näy hänen työkyvyssään – pikemminkin päin vastoin.
”Koen, että työntekijälläni on todella hyvä motivaatio ja asenne työntekoon. Hän pitää todella arvokkaana asiana, että on saanut työpaikan ja haluaa tehdä työtehtävänsä huolellisesti. Fyysiset rajoitteet eivät määrittele häntä työntekijänä”, Mönkkönen pohtii.
Myös Spring Housen työkykyvalmentaja Jaana Bister muistuttaa, että henkilöllä voi olla työkykyä vielä hurjasti jäljellä, vaikka toimintakyky olisi rajustikin alentunut.
”Rajoittuneesta toimintakyvystään huolimatta he voivat olla alansa huippuasiantuntijoita”, hän summaa.
Sopivaa työtä kaikille -hanke
- Sopivaa työtä kaikille -hankkeeseen osallistuvien työnhakijoiden toiveet työn määrästä vaihtelevat keikkatyöstä osa- tai kokoaikaiseen työsuhteeseen. Hankkeen kautta työllistäminen sopii erityisen hyvin yrityksille, joilla on tarvetta lisäavulle, mutta ei mahdollisuutta tarjota täysiä tunteja.
- Noin puolet Sopivaa työtä kaikille -asiakkaista on työkyvyttömyyseläkkeellä eli he eivät aiheuta eläkeriskiä työnantajalle yrityksen koosta riippumatta.
- Työntekijän palkkaamiseen on mahdollista saada palkkatukea, jos palkattava henkilö on rekisteröitynyt osatyökykyiseksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Palkkatuen suuruus vaihtelee tapauskohtaisesti ja on 30-100 % työllistettävän henkilön palkasta. Voittoa tavoittelemattomilla yhdistyksillä ja järjestöillä palkkatukioikeus on yleensä 100 %.
- Suurin osa hankkeessa mukana olevista on toimistotyöntekijöitä, esimerkiksi merkonomeja, tradenomeja, datanomeja ja media-assistentteja, mutta mukana myös esimerkiksi insinööri-, taiteilija- ja opettajataustaisia ihmisiä.
- Hankkeessa mukana olevien toimintakyvystä on suuria eroja. Lievimmissä tapauksissa kyseessä voi olla polveen tehty operaatio, toisilla taas liikuntakyky on rajoittunut niin paljon, että henkilö liikkuu sähköpyörätuolilla. Työnantajan on mahdollista hakea TE-toimistosta työolosuhteiden järjestelytukea, jos työllistettävän henkilön tilanne sitä vaatii.
- Spring House Oy:n valmentajat auttavat sekä työnantajia että työnhakijoita työllistymisprosessissa. Palvelu on työnantajalle maksuton.